Faydalı Bilgiler
Orkide Bakımı
Orkide bakımı sanıldığı kadar zor değildir. Çok nadide bitkilerdir; ancak fazla ilgi beklemezler. Kökleri su kadar havaya da ihtiyaç duyar. O yüzden hava kapasitesi yüksek, gözenekli, fazla su tutmayan topraklarda iyi yetişirler. Fazla sulanmak istemezler; hatta saksılarında veya tabaklarında su bekletilmesinden hiç hoşlanmazlar. Böyle durumlarda kökler çürüyeceğinden, Orkide yaşayamaz. Yani Orkidelerin düşmanı “fazla su” dur. Orkideler, direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir yere konulmalı, kaloriferli bir ortamda sulama aralığı yaklaşık 10 gün olmalı ve sulama suyuna bitki besini katılmalıdır.
Dieffenbachi Bakımı
Türkiye’de oldukça yaygın olan Dieffenbachia, tropikal iklim bitkisi olduğu için, ülkemizde iç mekan bitkisi sınıfındadır. Ülkemizde en yaygın çeşidi Dieffenbachia Tropic Snow’dur. Dieffenbachia, bol ışığı sever; fakat güneş ışığını direkt görmemesi gerekir. Bulunduğu ortam oda sıcaklığından daha soğuk olmamalıdır. Sulanma isteği bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir; sıcak bir ortamda bulunan bir Dieffenbachia, soğuk ortamda bulunana kıyasla daha sık su ister. Sulama zamanları, toprağın renginden anlaşılabilir; topraktaki su miktarı azaldıkça rengi açılır, bu da toprağın kuruduğuna işaret eder. Toprak kuru ise su verilmeli; onun dışında fazla sudan kaçınılmalıdır. Dieffenbachia için en iyi yetişme ortamı cocopeattir. Saksı veya toprak değişimlerinde mutlaka cocopeat kullanılmalıdır. Gereksiz saksı değişimlerinden kaçınılmalı, bitkinin ihtiyacından daha büyük veya daha küçük saksılar kullanılmamalıdır.
Su, tek başına hiçbir zaman hiçbir bitki için yeterli bir besin değildir. Bitkinin ihtiyacı olan mineraller bazı topraklarda(TROPİKAL Bitki Toprağı gibi) mevcuttur, fakat bitki o mineralleri de alacağı için, topraktaki mineraller bir süre sonra bitecektir. Bunun için sulama suyuna mutlaka bitki besini (sıvı gübre) ilave edilmelidir.
Kaktüs Bakımı
Kaktüsler çöl bitkileridir, bol ışık ve yüksek sıcaklık isterler. Aşırı soğuk olmadığı sürece, düşük sıcaklıklarda da dayanıklık gösterebilir; fakat sıcak hava koşullarında her zaman daha hızlı gelişir. Su ihtiyacı çok azdır. Fazla su vermekten kaçınılmalı, toprağı kurudukça, az miktarda su verilmelidir. Su isteği, çoğu bitki gibi ortama göre değişiklik gösterir; sıcak bir ortamda 2 haftada bir su isterken, daha düşük sıcaklıktaki bir ortamda ayda bir su isteyebilir. Kaktüs ölümleri genelde fazla su ve yetersiz ışıktan dolayı olur.